Ledigheten är viktig

Det är viktigt med arbete, det kan vi nog vara överens om. Man behöver sin lön för att kunna leva, man behövs i arbetet för att samhället ska kunna fungera, och arbete är dessutom en viktig social bit för många. Med det sagt vill vi också flagga för att ledigheten är minst lika viktig som arbetet. Vi behöver vara lediga för att kunna ladda batterierna och prestera bättre på jobbet. Vi måste vårda våra relationer och vi måste ta oss tid att ägna oss åt våra intressen. Att arbeta är en stor del av livet, men de allra flesta gör det just för att kunna njuta av fritiden.

Trots det är det många som inte kan ta vara på den lediga tiden. Man tar med sig arbete hem, antingen i form av fysiska uppgifter eller i form av tankar. Man jobbar över, man tar på sig för mycket och man glömmer att ladda batterierna. För att vi ska hålla länge i arbetet gäller det att inte arbeta varje vaken timme, och det är just därför vi också vill ta upp den här delen av tankarna kring arbete. Om man alltid går på högvarv kommer man förr eller senare att gå rakt in i den berömda väggen. Och då kan man varken arbeta eller ta vara på sin fritid. Dessutom kostar sjukskrivningar otroligt mycket pengar för samhället.

Vi vill uppmana alla att tänka på sig själv och unna sig att vara just ledig. Att resa till en ny plats, lära sig ett nytt språk, laga en god middag, se på teve med sin familj eller bara ligga på gräsmattan och fundera över allt man fortfarande har kvar att göra i livet. Ledigheten är en förutsättning för att arbetet ska fungera.

Leave a comment

Your comment