Så fixar du sommarjobbet

Det kanske känns oinspirerande att börja tänka på sommarjobb när julen knappt har tagit slut, men faktum är att det inte finns några nackdelar med att vara ute i god tid. Att stå i början av sommaren och inse att man inte har gjort något för att fixa sommarjobb, och av den anledningen kanske blir utan, är ett mycket sämre alternativ. Semestrar börjar planeras långt i förväg, och på många arbetsplatser vet man att man kommer att behöva ta in extra arbetskraft. Börjar man i tid har man mycket bättre förutsättningar, och man har god tid på sig att fundera, leta och presentera sig själv. Om en arbetsgivare redan har en i tanken när det är dags att börja fundera på sommarjobbare har man en fördel, och man slipper bli en i mängden av högen med ansökningar som växer ju närmare sommaren man kommer.

Sommarjobb annonseras sällan ut, och de som annonseras ut får ofta tusentals ansökningar. Man har större chans att få ett sommarjobb genom kontakter, eller genom att själv ta kontakt med företag man är intresserad av. Det gäller också att ta egna initiativ och själv ligga på och vara positiv. Kanske kan man skapa ett sommarjobb som inte ens finns, och som företaget inte trodde att de behövde. Om man är uppmärksam och ser saker som behöver göras kan man ta kontakt med den som behöver få arbetet utfört.

Kontakter är viktigt, men det behöver inte nödvändigtvis vara ens egna kontakter. Det är bra att prata med vänner och bekanta om att man söker sommarjobb, och be dem sprida det vidare. Kanske känner de någon som känner någon som är i behov av sommarjobbare. Ibland får man ta det som erbjuds, men det kan också vara bra att berätta vad man är intresserad av och vad man kan göra. På så sätt har man större chans att få syssla med något man tycker är roligt.

Man kan göra en lista på ställen man skulle kunna tänka sig att arbeta på, och sedan kontakta dem. En bra sak att ha är en enkel och kortfattad meritförteckning där alla kontaktuppgifter finns med. En bild skadar inte heller, då man oftare kommer ihåg en person om man har ett ansikte på den.

Om tjänster annonseras ut måste man vara snabb med att söka dem. Arbetsgivaren tittar sällan på fler ansökningar när man fått ihop ett gäng som känns bra, och har man otur är tjänsten redan tillsatt. Man måste också följa upp alla kontakter man tagit. Det visar att man är intresserad och mån om att få platsen. Man får dock inte vara allt för tjatig, utan hålla det på en lagom nivå.

Det kan vara bra att veta vilka områden som ofta erbjuder mycket sommarjobb. Sådana platser är till exempel inom vården, på kommuner, på industrier, i butiker och på restauranger. Man kan också söka säsongsjobb på till exempel campingplatser, kiosker och badplatser.

Leave a comment

Your comment