Riktiga nyheter - Fake News

Så känner du igen fake news online!

Vi har tillgång till många saker online, från roliga spel, sajter som https://www.casino-kod.se/, filmer, till mer mogna saker som nyheter. Och jag är säker på att du vet det. Ni har alla använt internet. Men dagens artikel kommer inte att handla om webben… Åh, i dag ska vi prata om ett av mina absoluta favoritämnen: fake news. Säkert har du redan hört begreppet, men exakt vad det innebär är en oerhört intressant historia. Vad som är fake news och inte verkar nämligen bero en hel del på vem det är som använder uttrycket. Donald Trump, till exempel, tyckte att mycket av det som de flesta andra av oss räknade som högst riktiga nyheter var fake news. Det är också denne amerikanske ex-president som många främst förknippar med uttrycket. 

Fake News

Samtidigt tycker jag man kan påstå att det man mest menar med “fake news” i dag i själva verket är den typ av “nyheter” som sprids av just Donald Trump själv och hans anhängare. Vinklade nyheter som eventuellt (men inte alltid) är baserade på något som faktiskt har ägt rum, men som framförs oerhört präglade av en (i mitt tycke) helt vansinnig analys. Ibland är det otroligt lätt att känna igen den typen av nyheter. Det finns till exempel en hel del så kallade “Flat Earth”-sällskap som regelbundet postar nyheter som de menar underbygger deras tro om att jorden i själva verket är platt. 

Andra gånger är det mycket svårare. Och för att känna igen den typen av fake news krävs ett skarpt öga, ett stort mått källkritik och inte sällan en bra intuition. Om något känns märkligt med en nyhet, är det ofta något som är märkligt med den också. Men det kan vara oerhört svårt att bevisa det – särskilt eftersom de som förmedlar vad jag anser vara fake news ofta har en stor misstro till vetenskaplig forskning, vilket gör dem i princip immuna mot helt rimliga argument! Suck. 

Mycket liten checklista för att avgöra om en nyhet är fake news

Det första steget till att avgöra om en nyhet är fake news eller inte, är att titta på avsändaren. Kommer nyheten från en trovärdig källa? Litar du på avsändaren? Har du läst hans eller hennes texter förr? Här kan du ofta fånga upp de allra mest enkla formerna av fake news. Donald Trump eller Flat Earth America är i mitt tycke kraftigt diskvalificerade från kategorin “trovärdig källa”. Detsamma gäller nyhetskällor som har starka kopplingar till politiska partier av extrem karaktär och som låter opinionsbildningen i alltför hög grad prägla nyhetsrapporteringen. (Jag lämnar det upp till dig att avgöra vad som räknas som “extrem karaktär”.) 

Andra och sista punkten på listan blir att bekräfta nyheten från fler än en källa. Vilka fler nyhetskanaler på internet eller i traditionell press har skrivit om händelsen? Och hur har de skrivit om den? Om du kan hitta samma nyhet på flera ställen ökar den i trovärdighet. Men pass på! Även här gäller det att vara källkritisk. Internet kan lätt utvecklas till en ekokammare där samma fake news upprepas gång på gång, för att till sist framstå som mycket trovärdigare än de faktiskt var från början. Du kan räkna med att om du inte hittar information om en sensationell händelse hos de stora mediehusen (som arbetar med seriös journalistik enligt konstens alla regler) så är det FAKE.