Tips för ett bättre CV

Den som söker jobb har alltid nytta av ett bra CV. Personlig kontakt är ofta det som ger utdelning, men man måste också ha något som gör att arbetsgivaren kommer ihåg en och där han eller hon i lugn och ro kan fördjupa sig i ens meriter. Vid en personlig kontakt berättar man förmodligen bara övergripande om varför man är intresserad av tjänsten och vad man tidigare har gjort som kan göra en aktuell för anställningen, och i CV:t som man lämnar kan man berätta lite mer i detalj. En annan väg att gå är att först skicka ut en ansökning och sedan ta en personlig kontakt. Den personliga kontakten är väldigt viktig, men i det här fallet är det CV:t som är det som säljer in den som söker tjänsten. Här är det ännu viktigare att man har ett bra CV som fångar arbetsgivarens uppmärksamhet.

Ett bra CV är lättöverskådligt. Det är max två A4, där det personliga brevet är en A4. I det personliga brevet ska man berätta om sig själv, men det får inte bli för privat. Man gör bäst i att utelämna saker som namn på ens barn och var ens partner arbetar. Att skriva att man har familj är bra, men brevet ska handla om den som söker tjänsten. Intressen bör man ha med eftersom det hjälper till att skapa en bild av vilken typ av människa man är, men det ska vara kortfattat. Själva CV:t bör vara uppdelat i den personliga profilen med kontaktuppgifter och liknande, vilka utbildningar man har läst samt vilka tidigare anställningar och övriga meriter man har. Det måste vara uppdaterat och aktuellt, och det är bra att skräddarsy innehållet för varje ansökning. Om en merit inte är relevant för tjänsten och inte heller har något annat värde kan man stryka den.

CV:t ska vara fritt från stavfel, särskrivningar, slanguttryck och andra språkfel. För att ge ett professionellt intryck måste man också ha ett professionellt CV. Det kan vara bra att låta texten vila en dag och läsa igenom den med nya ögon för att kunna se vad som ser bra ut och vad som behöver ändras. Man ska inte heller ljuga och hitta på. Idag kan mycket kontrolleras, men även saker som inte kan kontrolleras kommer förr eller senare att skapa problem. Ärlighet vara längst, och man bör göra det bästa av det man har istället för att krydda sitt CV. Man bör också undvika klyschor och istället på ett informativt och ärligt sätt berätta vem man är, vad man kan och vad man tror att man kan tillföra om man får jobbet.

dator

Leave a comment

Your comment