Online journalistik

Traditionell journalistik vs nätjournalistik – vilket är bäst?

I dag diskuteras ofta vilket som är bäst – traditionell journalistik eller nätjournalistik (också benämnt som online-journalistik eller digital journalistik). Och det är inte så konstigt, med tanke på hur journalistisk rapportering online blivit en allt större del av människors totala nyhetskonsumtion. Men, är det egentligen någon skillnad mellan “vanlig” journalistik och den som sker online?

För att svara på den frågan behöver man först definiera vad nätjournalistik är för någonting. Och i sann internet-anda går jag självklart till Wikipedia för att få veta vad det anses vara. Under den engelska Wiki-sidan “Digital journalism” framgår att det man menar med online-journalistik främst handlar på vilket sätt innehållet publiceras. Traditionell journalistik sänds i TV av etablerade TV-kanaler, sänds på vanlig radio och trycks på papper i tidningar. Nätjournalistik publiceras däremot digitalt på internet. 

Nätjournalistik och traditionell journalistik kanske är samma sak?

Med tanke på att alla stora, traditionella nyhetsförmedlare också har en stark närvaro online, kan man alltså hävda att exakt samma innehåll på samma gång är traditionell journalistik och nätjournalistik. I alla fall i skrivande stund har inte nyhetsmedia i någon högre grad börjat anpassa sina nyhetstexter beroende på var de publiceras. Samma artiklar som läses i tryckta tidningar kan även läsas online. 

Men frågan är hur det kommer bli framöver. Jag tänker en hel del på hur man påverkas av filterbubblor online, och även på hur jag upplever många nyhetstidningar rubriksätter sina nyhetsartiklar på internet. Klickjakten är ju igång minst lika mycket på stora nyhetstidningars hemsidor som hos influencers på sociala medier! Jag tycker det märks vilka rubriker som sätts för att locka läsaren att klicka på dem – och ibland speglar de klickvänliga rubrikerna inte ens innehållet i artikeln särskilt bra. Det här är i alla fall min egen personliga spaning kring hur det fungerar i nätjournalistikens värld. Sedan om det är bra eller dåligt, det är jag mer osäker på.

Alla har tillgång till journalistik online

Jag lutar ändå att att jag gillar nätjournalistiken lite mer. I princip alla människor (i alla fall i Sverige) har idag tillgång till internet. Även om man inte väljer att prenumerera på tidningarnas plustjänster, har man fri tillgång till startsidor och även en stor del av de publicerade artiklarna. Och när det händer något exceptionellt är det inte ovanligt att tidningar väljer att låsa upp allt innehåll på sajten. Så trots att det leder till en del “klickiga” rubriksättningar, är jag team online-journalistik. Stort nyhetsutbud till alla människor måste kunna leda till en mer informerad befolkning. 

Related Posts

Stjäl AI journalisters jobb?

Med författarstrejken i Amerika har pågått hela året eftersom författare är arga för att AI-verktyg som Chat GPT stjäl deras jobb, vi märker att AI har tagit över…

Vad ryms inom ramarna för online-journalistik?

Jag kan inte föreställa mig att vara offline nuförtiden – vi är alla online, hela tiden. Jag spelar tv-spel med mina vänner, loggar in på https://galenibonuskoder.se/ eller Facebook…