Vad vill du bli när du blir stor?

När man är barn har man ofta en uppfattning om vad man vill bli när man blir stor. Kanske är det doktor, brandman, veterinär, polis eller prinsessa. Vissa håller fast vid sina önskningar och utbildar sig till sina drömyrken. Andra kommer på nya saker efter vägen som kanske inte alls liknar det man ville bli från början. En del vet inte vad de vill bli men hittar något de trivs med ändå.

Sanningen är att långt ifrån alla får arbeta med det man allra mest önskar. Prinsessa är ju till exempel ganska få förunnat att bli, men skämt åsido är det många drömyrken som får prioriteras bort för annat. Man ska vara tacksam att man har ett jobb även om det kanske inte är drömjobbet, men det skadar ju aldrig att fundera på vad man skulle vilja bli om man fick önska. Drömma ska man alltid göra – det är helt gratis och inte alls svårt!

Här kommer några tips till den som inte vet vad den vill bli när den blir stor.

Träffa en vägledare

En studie- och yrkesvägledare kan hjälpa till och komma med tips och idéer. Man är välkommen även om man inte har en aning om vad man vill göra.

Gör olika tester

Det finns många olika tester på nätet där man kan svara på frågor och sedan få tips på yrken som skulle kunna passa en.

Leta bland yrken

På arbetsförmedlingens hemsida kan man se massor av olika yrken. Där kan man också se vilka yrken som det förväntas råda brist på framöver och tvärtom. Varför inte prova på ett yrke där det förmodligen kommer vara ganska enkelt att få jobb?

Upptäck nya yrken

Det finns otroligt många yrken, och ofta har man inte koll på vad alla innebär. När man hör om ett yrke som man inte har koll på kan det vara bra att ta reda på vad en sådan person faktiskt gör. På så sätt kan man kanske hitta något som man inte ens visste att fanns.

Fråga vänner

Familj och vänner känner en ofta så bra att de förmodligen har en idé om vad man skulle kunna tänkas passa att arbete med. Genom att fråga de som står en nära, och kanske även de som inte står en så nära, kan man förhoppningsvis få några olika förslag.

Fundera över styrkor och intressen

Det kan låta klyschigt, men att fundera över sina styrkor är ingen dålig idé. Genom att tänka på vad man tyckte om i skolan, vad man var duktig på om vad man har för intressen kan man kanske utgå från det för att hitta något som passar det man faktiskt tycker om att göra.

moving

Leave a comment

Your comment